Bijlagen

Bedrijfsvoering

Bedrijfsvoering

P&O

Opleiding en training
Door corona zijn veel opleidingen en cursussen uitgesteld, soms door de opleider maar soms ook door de deelnemer. Een aantal medewerkers vindt het bijvoorbeeld tóch prettiger om een training of opleiding live te volgen. Nu langzamerhand weer meer mogelijkheden hiervoor komen, zien we het aantal inschrijvingen voor opleidingen weer toenemen. In het laatste kwartaal van 2021 zal weer een inventarisatie gedaan worden van de opleidingsbehoefte voor 2022, deze inventarisatie zal worden gecoördineerd vanuit HR.

Personeelsbudget
In de 1 e tussenrapportage is het voorziene tekort op het P&O-budget al genoemd. Een tekort wordt geraamd van € 1,4 miljoen, waarbij wordt opgemerkt dat er al € 700.000 is uitgegeven aan inhuur externen t/m april 2021.
De inhuur bedraagt nu 18% van de loonsom, tegen 10,9% van de loonsom in de tweede rapportage 2020. Deze verhoogde inhuur komt met name door de krappe arbeidsmarkt, waardoor de organisatie heeft moeten inhuren om de dienstverlening op peil te houden.
Door de werving & selectiecapaciteit uit te breiden, kan de inhuur en daarmee het tekort op het P&O-budget in 2022 worden teruggedrongen.

Ziekteverzuim
Na een daling van het ziekteverzuim in 2020 zien we een lichte stijging naar 4,99% in 2021 (cumulatief, vanaf 1 januari 2021). Reden om de werkvermogen-scan in de organisatie nogmaals uit te laten voeren.
Eind september is deze gepresenteerd aan alle leidinggevenden, het college en een afvaardiging van de OR. In het laatste kwartaal van 2021 zullen op basis van de aanbevelingen concrete acties worden geformuleerd, met als doel het actuele ziekteverzuim te verlagen en de kans op uitval door met name stress- en burn-out klachten te reduceren.

E-HRM
De inrichting van onze E-HRM-applicatie Afas is voor de medewerkers nu grotendeels voltooid. Er wordt continu gewerkt aan het uitbreiden van de workflows voor de medewerker; zo kunnen medewerkers nu een werkgeversverklaring digitaal aanvragen
en kunnen medewerkers die in dienst komen via een speciaal portaal hun arbeidscontract tekenen en hun Verklaring Omtrent Gedrag uploaden. Het inrichten van workflows voor de managers zal gaan starten in het laatste kwartaal van 2021. De koppeling met het financiële systeem zal resulteren in een dashboard voor leidinggevenden waarin zij de benodigde en actuele sturingsinformatie voor hun team te zien krijgen.

Arbeidsvoorwaarden en rechtspositie   
De gemeente Schagen wil een goede en aantrekkelijke werkgever in de kop van Noord-Holland zijn. In het laatste kwartaal zal een intern projectteam zich met dit onderwerp bezighouden door onder andere het uitvoeren van een benchmark en de mogelijkheden te onderzoeken om bijvoorbeeld het IKB-pakket uit te gaan breiden.

In-, door- en uitstroom
De uitstroom tot september van dit jaar laat zien dat er 41 (in 2020 nog 28) medewerkers onze organisatie hebben verlaten, waarvan 9 medewerkers gingen met (vervroegd) pensioen, 23 op eigen verzoek. Alle medewerkers die uitstromen krijgen een exitgesprek zodat de organisatie zicht houdt op de redenen van uitstroom. De organisatiewijziging in combinatie met de goede arbeidsmarkt is dit jaar het meest aangegeven als reden voor uitstroom.
We hebben tot nu toe 28 (in 2020: 45) nieuwe werknemers aangetrokken, 7 medewerkers zijn intern doorgestroomd en 1 medewerker is vanuit inhuur ingestroomd (totaal 36).
Het blijft moeilijk bepaalde functies in te vullen, hierdoor is het soms noodzakelijk inhuur op deze vacatures in te zetten. Door het inzetten van een recruiter willen we meer aandacht op gemeente Schagen als werkgever in het algemeen en de vacatures in het bijzonder vestigen. Zo zijn enkele functies/vacatures die regelmatig terugkeren nu permanent opengesteld, waardoor geïnteresseerde kandidaten het hele jaar door kunnen reageren.

Deze pagina is gebouwd op 10/27/2021 10:30:25 met de export van 10/21/2021 10:21:02